Barns munhälsa

Idag vet vi hur vi skall sköta vår munhygien för att våra tänder skall hållas friska så länge som möjligt. Förr i tiden hade man inte mycket kunskap om detta och många led av dålig munhygien. Människan har flest bakterier i munnen och genom att sköta om sina tänder på rätt sätt redan från början gör att munnen hålls friskare. Genom att så tidigt som möjligt börja borsta munnen hos små barn kan man lära dem att bli vana med tandborstning. Barnet behöver inte ha utvecklat tänder innan man börjar använda tandborste, det går bra att börja med att borsta gommen för att barnet skall vänja sig. Genom att följa rekommendationer om god munhälsa för barn förebygger man komplikationer som kan uppstå på grund av dålig munhygien. Det är lika viktigt att sköta munnen hos barn som att sköta övrig hygien. Man kan göra barnet van med tandborstningen genom att regelbundet borsta tänderna, morgon och kväll.

Fluor är bra för tänderna

Till en början räcker det att man borstar barnets tänder med enbart vatten. När barnet fått sina första mjölktänder kan man börja använda tandkräm som är anpassat till barnets ålder. Det finns en mängd olika tandkrämer för barn i olika åldrar. Det är också bra att anpassa storleken på tandborsten efter barnets mun för att komma åt så bra som möjligt. Det finns många myter om flour, förr trodde man att det kunde vara direkt skadligt för tänderna men idag vet vi att det ger ett gott skydd åt våra tänder. Tandläkare rekommenderar att man använder tandkräm som innehåller fluor och förutom att man endast borstar tänderna skall man också borsta tungan. Om man äter mycket sötsaker och godis bildas det bakterier på tänderna som i sin tur kan förstöra tandytan, emaljen. Om emaljen blir förstörd uppstår det hål i tänderna som benämns som karies. Genom en fluorbehandling kan man lappa små skador på tänderna och förebygga att nya skador uppkommer. Större hål i tänderna går endast att laga genom att att tandläkaren borrar och lappar hålet. Vi får i oss fluor också genom dricksvattnet men för tänderna gör det gott då det appliceras genast i munnen.

Tandreglering kan vara nödvändigt

Fluor finns i kranvattnet vi dricker men det räcker inte till för att ge fullkomligt skydd åt barnets tänder. Förutom att använda tandkräm som innehåller fluor kan man ge barnet fluortabletter eller tuggummi som innehåller fluor, allt efter barnets ålder. Det finns dock mycket annat som också är viktigt då det gäller barnets munhälsa. Att från början vänja barnet med tandläkarbesök är mycket viktigt för att det skall bli en naturlig del av livet. Med små barn räcker det oftast att man besöker en munhygienist eller upplysningsskötare för att få goda råd om skötsel av barnets mun. Ibland kan det upptäckas att barnet eventuellt behöver göra en tandreglering för att tänderna inte skall växa snett eller för att få ett felställt bett. Om man måste välja bland tandreglering Stockholm finns det många alternativ att välja på. Även om man gått hos en tandläkare betyder det inte att man inte kan byta för att hitta den som passar en själv bättre. Det kan ibland också vara en ekonomisk fråga.

Leave a Comment

mts_howto