God hälsa under din graviditet

Du står där med din graviditetssticka i handen och ett positivt resultat. Lyckan är total och plötsligt börjar känslorna och dina tankar att virvla runt. Något som du kanske inte tänkt så mycket på tidigare blir nu något som du kanske funderar på dagligen.

Vad stoppar du i dig?

När du har ett litet nytt liv inom dig som har börjat växa så kanske du börjar tänka över vad det är du själv stoppar i dig. Ibland har du läst eller hört på nyheterna något som inte varit bra för gravida, men du kommer inte riktigt ihåg vad det va. Då kan vårdguiden 1177 hjälpa dig.

Trött och orkeslös

Pregnant woman keeping in shape at home

Under första tiden brukar man känna av trötthet. Den kan vara ganska gastkramande och suga musten ur en totalt. Det är dina hormoner som spökar och kroppen kräver energi för att ställa om sig. Det är viktigt att du lyssnar på kroppen under den här tiden, den försöker säga dig något. Om du hjälper kroppen med att äta näringsriktigt och sova på regelbundna tider har du kommit en bit på vägen. Ta stärkande promenader i dagsljuset för att få både vitaminer och energi.

Järn är livsviktigt

Din kropp kommer att bygga upp en extra blodmängd under din graviditet. Tillsammans med att du lämnar över näring till barnet och samtidigt bygger upp en egen liten privat blodbank så går det åt extra energi. Se till att få i dig extra järnberikad mat eftersom den hjälper dig orka mer och transportera syre till bäbisen i magen. Din kropp omsluter ditt barn med fostervatten. Drick därför mycket för att rensa bort slaggprodukter.

Fortsätt träna

Känn efter hur din dagsform är och hur kroppen mår. Det är bara du själv som kan avgöra om och hur mycket du bör träna under din graviditet. Så länge det känns bra fungerar det att fortsätta träna. Har du inte tränat innan du blev gravid kanske du kan avväga att börja ta promenader eller se om någon lokalt gym har mammagympa på sitt program.

Leave a Comment

mts_howto