Checklista inför barnets ankomst

När ett barn ska komma till världen är det mycket som måste ordnas i förväg, för att barnet ska ha allt det behöver och för att de nyblivna föräldrarna inte ska behöva tänka på något annat än att gulla med sin nya familjemedlem. För att det ska vara lättare att försäkra sig om att man verkligen har tänkt på allt när det närmar sig förlossningsdatumet har vi samlat de viktigaste punkterna här.

En av de första sakerna man tänker på är sannolikt alla de kläder som barnet behöver. En bra grunduppsättning kläder för en nyfödd är 4-8 omlottbodies och lika många par byxor, samt cirka 4 par strumpor. Andra plagg som är bra att ha i mindre antal är sparkdräkter och pyjamas, och barnet behöver också en kofta och kläder för kallt väder utomhus. Man ska dock inte glömma att barnet kommer att växa mycket snabbt i början, och sannolikt bara kunna ha de kläder man köper innan födseln i högst några veckor, innan barnet har vuxit ur dem. Det är därför ingen idé att köpa mer kläder än nödvändigt, hur frestande det än kan vara. Det som dock är viktigare är att teckna en gravidförsäkring för att säkerställa att mamman och barnet i magen har det nödvändiga skyddet.

Istället kan man lägga energin på att förbereda hemmet, genom att köpa en spjälsäng och ett skötbord, och alla tillbehör som behövs till det: tvättlappar, skötbädd, blöjor, babyolja, salva med mera. Andra saker som behövs i badrummet är tops och nagelsax för bebisar, babyschampo, en termometer och en badbalja.

Man får inte heller glömma de saker som man måste ha med sig när man lämnar hemmet. För att frakta sakerna behöver man en skötväska, och i den bör man till exempel ha med sig blöjor, blöjpåsar, våtservetter, tvättlappar, ombyte, napp och nappflaska.

Det är en fördel om man ordnar skötväskan innan man köper barnvagnen (som ju är essentiell), eftersom man på det sättet kan försäkra sig om att väskan får plats i vagnen på ett smidigt sätt. Till barnvagnen måste man också ordna täcke, kudde, åkpåse, regnskydd, insektsskydd, parasoll och eventuella andra detaljer, som en mobil eller leksak till barnet.

Eftersom man måste ordna allt detta på relativt kort tid (nio månader), handlar det om en sammanlagt mycket stor kostnad. Självklart finns det sätt att få ned den kostnaden, till exempel genom att köpa delar av sakerna begagnade eller genom att ärva från vänner som redan har fått barn. Sannolikt kommer man dock ändå att behöva eller vilja köpa vissa av sakerna nytt, vilket kan innebära att man måste låna pengar för att kunna köpa dem i tid till barnets ankomst. Då kan det vara bra att veta om Hittalanet.se. Där kan man nämligen jämföra olika lån med varandra, för att försäkra sig om att man lånar pengar till de allra bästa förutsättningarna – för både en själv och ens barn.

Leave a Comment

mts_howto