Flerbarnsmamma – så synkar du syskonen

Som förstagångsförälder står man inför massor med nya saker. Det kan kännas knepigt och svårt, men ju äldre barnet blir, desto lättare blir det, åtminstone för de flesta. Även om ett barn i sig kan vara väldigt krävande menar många att livet förändras ytterligare en gång, när ett barn blir två, tre eller kanske till och med fler än så. Att vara flerbarnsförälder är mycket roligt och ett äventyr i sig, men det kan vara svårt att veta hur man ska bolla vardagen för att få allting att gå ihop. Ett större barn har inte samma behov som ett mindre och inte heller samma dygnsrytm. Här får du därför läsa om hur du synkar syskonen så bra som möjligt, för att få en rutin som fungerar för alla i familjen.

Att synka barnen är naturligtvis lättare ju äldre de är. Ett nyfött barn kommer man inte att kunna synka överhuvudtaget, just eftersom de vaknar, sover och äter när de behöver. Behovet av sömn och föda är väldigt stort och man kan inte heller begränsa ett så litet barn till strikta sov- och ättider. De har sin egen tid för sömn och sin egen matklocka. Det är inte förän barnet är några månader som en synkning kan vara på sin plats.

Så lyckas du

När man ska synka ett mindre och ett större barn behöver man ha lite koll på vad som händer. Ju längre det lilla barnet kan vara vaket, desto lättare är det att sakta men säkert, sätta igång rutinerna. Naturligtvis ska du låta den lilla sova när den är trött, men sovtider går att anpassa mer än man tror. Kom ihåg att det kan vara knepigt i början och låt det ta den tid det tar. I samband med sjukdom och jobbig nästäppa kan rutinerna vara som bortblåsta för alla i familjen, men oroa dig inte. Även med äldre barn är rutiner svåra när man är liten och sjuk. Underlätta gärna för barnet med hjälp av en näsfrida och näsdroppar som du kan köpa på apoteket online. Större barn kan i många fall använda vanlig nässpray.

Ett exempel kan vara just på förmiddagarna. Låt det äldre barnet leka på golvet och sitt bredvid med den lilla. Liten kan träna på att ligga på mage, lyfta nacken eller rulla runt. Stora kan bygga med klossar, leka med bilar eller vad helst som passar. När det är dags för vila för det större barnet så lägger du bebis samtidigt. På så sätt kan du få barnen att vila under samma period, och du har möjlighet att få tid för dig själv eller ta hand om sysslor. Resten av dagen kan naturligtvis vara lite knepig att få ihop, men till kvällen kan du tillföra rutinerna igen. Det kan t.ex. vara att barnen kvällsbadar samtidigt, får kvällsgröt ihop och sedan går och lägger sig tillsammans. På så sätt blir det mindre barnet mer och mer involverat i rutinerna.

Leave a Comment

mts_howto