Små barns matvanor

För många småbarnsföräldrar är det en svår och frustrerande uppgift att få barnen att äta ordentligt. I Sverige är det vanligt att väga barnen med täta mellanrum och även om det är bra att veta hur barnets vikt utvecklar sig kan det skapa extra stress när vikten avviker från vad som är normalt. Egentligen är det lite vanskligt att generalisera kring ett ämne som matvanor eftersom de är så pass personliga. I den här texten ska vi dock titta på ett par saker som är så vanliga att de flesta föräldrar nog kan känna igen sig.

Särskilda näringsämnen som är bra för barn

Att Även mammans matvanor kan påverka barnets hälsa, särskilt under graviditet och amning, är nog de flesta på det klara med. När barnen slutar amma är det fortfarande föräldrarnas ansvar att lägga grunden till hälsosamma matvanor i familjen. Det är annars lätt hänt att man följer minsta motstånds lag och ger barnen maten de vill ha, oavsett om den är särskilt nyttigt eller inte. Zink, kalcium och järn är särskilt viktigt för barn som växer och jämfört med vuxna är det bra om barn får i sig mer fett och lite mindre fibrer. Här i Sverige, där vi har få soltimmar är dessutom D-vitamin extra viktigt.

Balansera lyhördhet och kontroll

Vissa barn äter som vargar ett par gånger i veckan och väldigt lite de flesta andra dagar,andra äter hellre många små mellanmål varje dag. Det gäller helt enkelt att vara lyhörd och försöka ta reda på vilka matvanor som är naturliga för ett barn. Givetvis kan man även försöka påverka matvanorna med rutiner som passar in i resten av familjelivet. Balans mellan lyhördhet och kontroll är alltså nyckeln till att ge ett barn sunda matvanor. Barn undviker ofta beska och starka smaker samtidigt som de har en förkärlek till socker. Försök dock att undvika att förstärka detta genetiskt betingade beteende då det i värsta fall kan bli svårt att få barnet att äta något som inte är sött.

Leave a Comment

mts_howto