Tips när du köper barnkläder

För många (i alla fall blivande mormödrar) är det bästa med ett nytt barn i världen att man får en ursäkt att köpa barnkläder i mängder. Idag finns ett nästan lika stort urval av kläder för barn som det finns för vuxna, vilket gör att alla kan klä sitt barn helt enligt eget tycke och smak. Det finns dock några saker som kan vara bra att veta om eller tänka på när man köper kläder till sitt barn, som både kan spara en pengar och försäkra att barnet får bästa möjliga start på livet.

En sak som många blir allt mer medvetna om idag är till exempel de kemikalier som kläder, även barnkläder, innehåller. Dessa kemikalier kan i vissa fall vara hormonstörande, medan andra tros vara cancerogena. Det är med andra ord inte något som de flesta skulle vilja sätta på sina små. För att undvika kemikalier i kläder finns det några saker man kan göra. En sådan sak är att bara köpa kläder i naturmaterial, som har tagits fram på ekologiskt vis. Det finns idag ett allt större utbud av dessa kläder även i vanliga klädbutiker. Ett annat tips är att köpa begagnade kläder åt sina barn, eller att byta barnkläder vänner emellan när deras barn har vuxit ur sina kläder. Kemikalierna i kläderna försvinner nämligen mer och mer ju oftare ett plagg har tvättats, vilket gör att ett plagg som redan har använts innehåller betydligt färre kemikalier än ett nytt. Idag har man lätt tillgång till ett enormt utbud av begagnade barnkläder tack vare de köp-och-sälj-sidor som finns på internet, vilket gör att man inte behöver begränsa sig när det gäller barnets stil bara för att man köper begagnat. En bonus av att köpa kläder i andra hand är självklart också att det är bra för miljön, eftersom man bidrar till minskad konsumtion av nya kläder.laugh-1331996_960_720

Nya föräldrar kommer snabbt att märka att kläder till barn kan bli en stor kostnad, eftersom de växer snabbt och kan behöva nya kläder från en månad till en annan. Särskilt när barnet börjar gå och behöver skor och ordentliga ytterkläder kan kostnaderna skjuta i höjden. Man kan därför behöva prioritera när det gäller kvaliteten på vissa kläder – man kanske till exempel inte behöver köpa tröjor och andra basplagg från dyra märken. Det man istället ska lägga pengarna på är skor, som ju kan påverka barnens hållning när de växer upp, och ytterkläder, så att de är varma i den svenska vintern. När det gäller dessa plagg ska man inte snåla, utan satsa på kvalitet. Ett tips för att ändå spara lite på slantarna är att köpa märkeskläderna online. Dels är utbudet i webbutiker ofta större än i fysiska butiker, dels är priserna oftast lägre. Du hittar till exempel ett stort utbud av barnkläder på kidsbrandstore.se.

Slutligen ett tips för när du handlar kläder online, eller om du handlar kläder till ett barn som inte är ditt eget, och du är osäker på storleken: det är alltid bättre att köpa för stort än för litet. Barn växer alltid, och ett plagg som är för stort kan de med andra ord använda när de har vuxit i det. Ett för litet plagg kommer dock aldrig att användas.

Leave a Comment

mts_howto